Verschillende soorten servers: wat moet je weten?

server

Als je op zoek bent naar duidelijkheid over de verschillen tussen bepaalde soorten servers dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leggen je graag uit wat je met welke server kunt doen. Een server is een systeem dat diensten verleent aan andere apparaten zoals een computer of mobieltje. Hierdoor heb je vanaf meerdere locaties toegang tot bepaalde gegevens die van belang kunnen zijn. Eventueel is thuiswerken zo ook mogelijk op een veilige manier.

Wat is een FTP server?

Een ftp server wordt gebruikt voor uitwisseling van gegevens tussen computers. Veel mensen zullen dit kennen als een programma waarmee je gegevens op een website kunt zetten. Een voorbeeld hiervan is Filezilla. Hiermee kun je bestanden of afbeeldingen op je website zetten. Bij de hostingpartij vraag je dan de juiste gegevens op waarmee je kunt inloggen. Vervolgens zet je via het programma deze bestanden op de server van een hostingpartij. Het werkt vele malen sneller dan het uploaden van bestanden via de internetbrowser. Voor nog meer veiligheid is er sinds kort SFTP. Hiermee kun je de bestanden op een veilige manier naar de server sturen. Vaak heb je hier bij de hosting aanbieder inloggegevens voor ontvangen. Zo maak je eenvoudig verbinding met je netwerk of website.

Een privé netwerk beginnen

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen privé netwerk te gaan ontwikkelen. Bij de meeste hosting aanbieders kun je een vpn server opzetten. Dit kun je dan vaak doen op 2 manieren. Zo kun je ervoor kiezen dat je de server zelf wilt beheren. Echter komt er dan wel veel werk bij kijken voor het updaten van de systemen en het veilig houden van de bestanden. Een tweede manier is om dit managed te laten doen. De belangrijkste updates en alles wat nodig is om de server veilig te houden wordt dan door de hosting aanbieder gedaan. Hierdoor heb jij er geen omkijken naar alleen betaal je vaak wel wat meer hiervoor. In principe is het mogelijk om vanaf elke computer dan in te loggen op je eigen server. Zo heb je overal toegang tot je bestanden en gegevens die je nodig hebt. Ook voor ondernemers is het vaak een goede mogelijkheid om mensen er mee thuis te laten werken.

Werken via de cloud

Natuurlijk kun je ook werken via de cloud. Dit is eigenlijk ook een soort server alleen dan veel minder ingewikkeld. Veel bedrijven gebruiken dit om medewerkers vanuit huis toegang te geven tot bestanden. Echter is het ook heel makkelijk om in te loggen wanneer je bij een klant staat. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een offerte direct laten tekenen. Zo heb je als ondernemer meer zekerheid en weet je zeker dat de deal doorgaat. Ook kun je de cijfers raadplegen en kijken wat voor korting je de nieuwe klant aan kunt bieden. Het kan natuurlijk ook dienen als informatie databank. Zo kunnen storing medewerkers veel voorkomende problemen op een computer of tablet opzoeken. Dit kunnen ze dan ook weer snel uitvoeren zonder te wachten op een telefoontje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *