Veiligheidsharnas voorkomt ernstige ongelukken

Bij een beroep waarbij je op grote hoogte werkt is een veiligheidsharnas erg belangrijk. Zo’n harnas zorgt er bij noodsituaties voor dat je snel kunt worden geholpen. Dat komt doordat elk veiligheidsharnas een metalen oog heeft, dat kan worden gekoppeld aan een lier. Daarmee ben je snel gezekerd en kun je worden opgetakeld. Er zijn allerlei soorten veiligheidsharnas en de prijzen lopen nogal uiteen. De goedkoopste harnassen voor klussen op het dak van een woning kosten een paar tientjes. Als je echt de hoogte in gaat moet je wat dieper in de buidel tasten.

Een simpel veiligheidsharnas

Voor constructie- en onderhoudswerk is een simpel veiligheidsharnas van €50 tot € 60 een prima optie. Zo’n harnas wordt met riemen op maat gemaakt. Je kunt het snel kunt aan- en uittrekken. Aan de voorzijde zit een metalen oog voor een lier. Bij eventuele calamiteiten ben je daarmee te zekeren. Nadelen van een goedkoop veiligheidsharnas zijn dat het zit minder comfortabel is. Vooral als je moet worden opgetakeld kunnen de riemen behoorlijk strak trekken. Dan loop je dus het risico dat lichaamsdelen worden afgekneld. Maar dat is nog altijd beter naar beneden te vallen.

Een professioneel veiligheidsharnas

Een professioneel veiligheidsharnas zit als gegoten en kenmerkt zich door een ergonomisch ontwerp. Opvallend zijn het grote aantal bevestigingsogen, zowel om jezelf te bevestigen als om gereedschap aan te hangen. Het is voorzien van een heupgordel met ogen, zodat je je in de beste en handigste positie voor het werk kunt zekeren. Ondanks de vele accessoires is een professioneel veiligheidsharnas heel snel aan en uit te trekken. Voor zo’n harnas moet je al gauw enkele honderden euro’s neertellen. Maar het is echt een must voor mensen met een baan in de windindustrie, in de buitendienst van de communicatietechniek, op mobiele werkplatformen en bij allerlei reddingsdiensten.