Online boekhouden; de voor- en nadelen

Steeds meer ondernemers besluiten om hun boekhouding online te regelen en hier zijn goede redenen voor. De tijd van dikke multomappen is voorbij en steeds vaker worden de gegevens digitaal bewaard en gerangschikt. Er zijn verscheidene manieren waarop je een online boekhouding kunt opzetten en hier zijn bepaalde voordelen aan verbonden.

De voordelen

Het grote voordeel van online boekhouden is dat je de gegevens overal kunt inzien, zolang je een internetverbinding hebt. Jij kiest wie er mag meekijken, zodat je bijvoorbeeld je accountant ook toegang kunt geven. Er wordt altijd een back-up van je gegevens gemaakt en in de meeste gevallen hoef je geen programma te downloaden op je computer. Daarnaast bespaart het je een boel tijd en moeite, omdat de gegevens die je doorgeeft automatisch door het programma worden verwerkt. Je gebruikt geen papier meer om je informatie te bewaren en hebt geen plankruimte meer nodig voor alle mappen en folders.

De nadelen

Het kan in het begin wennen zijn om deze gegevens niet meer op de plank te hebben staan. Is er een internetstoring, dan heb je ze dus ook even niet bij de hand. Ook betreft het gevoelige informatie die je op het internet zet. Het is belangrijk dat je een veilig programma uitkiest en regelmatig je paswoord verandert. En omdat je zelf niets meer berekent en uitprint, leg je je vertrouwen volledig in het boekhoudprogramma en moet je ervan uitgaan dat deze alles goed bewaart en verwerkt.