Je uitstraling op je werk

Als ondernemer is uitstraling vaak heel belangrijk. Wil je serieus genomen in je werk, dat moet je zorgen dat je goed overkomt. Daarvoor moet je je eerst bewust worden van je eigen uitstraling. Maar naast je bewust worden, moet je ook goed weten waar je op moet letten. Hier zijn een aantal tips voor een goede uitstraling als je aan het werk bent.

Werken op een vaste locatie

Als je een vaste werkplek hebt, is de uitstraling van die plek het eerste waar je aandacht aan besteedt. Zorg ervoor dat het altijd netjes en opgeruimd is. Dus een geordend bureau, zonder overal losliggende papieren of vieze mokken. Ook zo nu en dan stofzuigen doet veel goed. Zorg er verder voor dat jouw werkruimte de juiste sfeer heeft. Is het in jouw branche heel belangrijk om precies, serieus en stipt te zijn, dan moet dat al te zien zijn aan je werkplek. Dus een klok die op tijd loopt, goed georganiseerde administratie, en niet al te veel drukke, afleidende decoratie, misschien niet eens veel kleur. Maar als je in de creatieve sector werkt, kan het juist wel werken om wat meer aan de muren te hangen. En creatieve geesten hebben vaak juist niet zo veel met kleurloze ruimtes, dus je kan hier wel wat gewaagdere keuzes maken. 

Werken op verschillende plekken

Als je geen vaste ruimte hebt om in te werken, zit je uitstraling dus veel meer in jou zelf en in wat je bij je hebt. Bijvoorbeeld je tas. Je kan je voorstellen dat een makelaar met een rugzak al gelijk niet zo professioneel overkomt. Maar een schilder met een rugzak kan wel weer gewoon. Maar dat spreekt voor zich. Let er ook goed op hoe je je tas indeelt. Neem geen overbodige of persoonlijke spullen mee. Je zakelijke tas is alleen bedoeld voor je werk. Ook een laptop die je meeneemt straalt al gelijk iets uit: denk na over het hoesje en de achtergrond. Wederom geldt: voor serieuze banen (denk aan de financiële sector) kan je beter voor een neutrale, nette uitstraling gaan. 

Kleding

Je kleding is een groot onderdeel van hoe je overkomt. Als je zakelijk en professioneel over wil komen, kun je het beste een blauw pak dragen. Als je iets meer casual, maar wel zakelijk wil overkomen, doe dan in ieder geval een overhemd en nette schoenen aan. In de creatieve sector maakt het allemaal al wat minder uit, daar wordt een beetje lef meestal wel gewaardeerd. Daar kun je je kleurrijker of gewaagder kleden. Maar ook gewoon casual, bijvoorbeeld met heren truien, die voor veel situaties geschikt zijn. De keuze is helemaal aan jou. Zolang je stilstaat bij de keuzes die je maakt, komt het wel goed met je uitstraling. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *