Hoe kun je een bloeding stoppen?

Bij een ernstig noodgeval is elke seconde belangrijk. Je kunt dus niet wachten met handelen totdat de hulpdiensten zijn gebeld en op locatie zijn aangekomen. Als er sprake is van ernstig bloedverlies, dan heeft het stoppen van deze bloeding prioriteit boven alles. Maar hoe doe je dit correct? Om alles te kunnen weten over hoe je bloedingen moet stoppen kun je de speciale ‘Stop het bloeden’ cursus van G4S volgen. Hiermee behoudt je kostbare minuten en kan je de belangrijke schakel tussen leven en dood zijn.

Dicht de wond af, wat het ook moet kosten

Wanneer iemand een zwaar ongeval heeft gehad, kan degene een grote wond hebben opgelopen. Uit deze wond kan veel bloed stromen. Als deze bloeding niet gestopt wordt, kan het slachtoffer letterlijk doodbloeden. Het is daarom belangrijk dat het slachtoffer zo snel mogelijk aan deze wond geholpen wordt door de wond dicht te drukken en de bloeding te stoppen of in ieder geval te verminderen. Deze regel staat boven de hygiëneregel. Gebruik daarom wat je maar voor handen hebt, van een doek tot een kledingstuk. Het eerste wat je moet is natuurlijk de hulpdiensten inschakelen, de bloeding stoppen is een taak die je in de tussentijd doet om het slachtoffer de resterende tijd totdat de hulpdiensten op locatie zijn te laten overbruggen.

Cursus bloeding stoppen

Om een bloeding te stoppen, moet je de wond stevig en goed dichtdrukken. Om er zeker van te zijn dat je deze druk goed doet, kun je een cursus volgen. De cursus ‘Stop het bloeden’ van G4S is bedoeld om mensen op een professionele manier een bloeding te laten stoppen. Deze cursus duurt één dagdeel en geeft praktische informatie over het gebruik van verschillende materialen om de bloeding te stoppen. Je leert de wonden te herkennen en weet wat je moet doen om deze te behandelen. De cursus is eenvoudig toe te voegen aan een BHV opleiding of los voor persoonlijke kennis te volgen.