Als ondernemer letten op de kleintjes

Het is een droom van velen, het beginnen van een eigen bedrijf. Je zou eigen baas kunnen zijn, veel meer kunnen verdienen en een bedrijf hebben waar je passie voor hebt. De werkelijkheid is dat ondernemers het vaak ook zwaar hebben, zeker in het begin van de onderneming. Je zult ontzettend hard moeten werken en waar je in loondienst misschien niet plotseling vijf keer zoveel gaat verdienen terwijl dit als ondernemer wel mogelijk is, kun je als ondernemer ook plotseling verlies leiden. In wat voor branche of industrie je nu ook je bedrijf begint, je zult ook geld moeten uitgeven om het bedrijf van de grond te krijgen. Zeker in het begin van je onderneming als je nog niet zoveel omzet draait, is het verstandig om te letten op de kleintjes. In dit artikel bespreken we daarom een aantal dingen waar je als beginnende ondernemer op kunt besparen.

Gebruik freelancers

Dit is vooral een goede tip voor ZZP’ers die hun bedrijfje zo groot groeien dat ze erover na gaan denken om andere mensen in dienst te nemen. Het in dienst nemen van andere personen is behoorlijk uitdagend aangezien je dan plotseling verantwoordelijk bent voor het salaris van andere mensen. Daarnaast is het inhuren van werknemers ook duur. Je zult je al snel realiseren dat je niet alleen salaris moet betalen maar ook vakantiegeld, belastingen, verzekeringen enzovoorts. Daarom kun je als ZZP’er die voor het eerst taken uitbesteed het best eerst kiezen voor freelancers en andere ZZP’ers.

Effectief met bedrijfsmaterialen omgaan

Als je groeit als bedrijfje zul je ook meer bedrijfsmaterialen moeten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan computers, printers, papier, bureaus enzovoorts. Het is belangrijk om bij het aanschaffen en onderhouden van deze bedrijfsmaterialen effectief te zijn. Probeer bijvoorbeeld alleen papier te gebruiken als het echt nodig is. Ook is bij printen vaak de inkt erg duur. Kies voor HP inktcartridges van de uwcartridgewinkel. Deze cartridges zijn een stuk goedkoper dan de originele cartridge van HP.

Strakke boekhouding voeren

Het is ontzettend belangrijk dat je als klein bedrijf let op het voeren van een goede boekhouding. Voor veel ZZP’ers en kleine bedrijven is het aanlokkelijk om je volledig te storten op je product of service, aangezien je daar de passie voor hebt, en marketing en sales is ook nog wel leuk. Maar juist in de saaie taken zoals de boekhouding en het aangeven van belastingen kun je best wat geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan het netjes terugvragen van btw die je hebt betaald.