Alles wat je wil weten over hardhout

Hardhout is een ontzettend bekend begrip in de bouw. Eigenlijk is iedereen wel op de hoogte van alle voordelen ervan, maar aan alles zit ook een nadeel. Hardhout is een materiaal wat een zeer lange levensduur heeft en dat is voor vele het grootste voordeel en ook vaak de reden dat er voor hardhout gekozen wordt. Producten zoals overkappingen, vlonders, schuren en tuinmeubilair wordt vaak gemaakt van hardhout. Wij gaan het vandaag eens uitgebreid hebben over dit materiaal, wat verdere voordelen zijn, nadelen, ga zo maar door.

Verschil tussen hard en zachthout

Het grote verschil tussen hardhout en zachthout zit niet in het hout, maar eigenlijk vooral in de manier waarop de boom zich voortplant. Door de naam denk je al snel bij hardhout dat het hardhout is, maar in principe is dit niet zo. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat hardhout harder is dan zachthout. Het is logisch dat iedereen dat denkt maar is goed om te ontkrachten voor als je in de knoop zit met wat voor soort hout je wilt kiezen. Wat er eigenlijk altijd als voorbeeld wordt genomen is dat we bij hardhout spreken over loofhout, en bij zachthout over naaldhout.

Voordelen hardhout

Hardhout kent over het algemeen heel veel voordelen. Het is geschikt voor constructieve toepassingen omdat het materiaal erg sterk is. Het valt niet voor niets in de categorie “hard” hout. Ook is het materiaal erg veerkrachtig en duurzaam. Sommige mensen kijken erg kritisch naar hoe duurzaam een materiaal is en hechten hier veel waarde aan. Het is sowieso natuurlijk slim om te weten voor wat je het materiaal nodig hebt. Wil je een tuimeubel maken of ga je aan de slag met een meubel project? Hardhout staat bekend als uitstekende isolator en verweert na verloop van tijd naar een ontzettend mooie natuurlijke grijstint.

Levensduur

Een bekend nadeel aan hardhout is dat het materiaal over het algemeen best duur is. Zachte houtsoorten hebben een veel minder dure aanschafprijs. Het enige verschil is dan natuurlijk de levensduur weer. Je moet dus even bij jezelf na gaan hoe je dit voor je ziet. Wil je een goedkopere houtsoort aanschaffen als je weet dat deze minder lang mee gaat? Of wil je het in een keer goed doen en schaf je een duurdere houtsoort aan die een hele tijd mee gaat. Dit is een persoonlijke kwestie.

Onderhoud

Ook het onderhoud vergt veel meer tijd van hardhout. Producten van kunststof zijn ontzettend onderhoudsvriendelijk en kosten dus niet zo veel tijd. Het is dan weer een kwestie van afwegen wat jij belangrijk vindt bij het aanschaffen bij een bepaald soort materiaal.